ESKKK KREDİLENDİRME SÜRECİ DUYURU İÇERİĞİ

29 Ağustos 2022 - 23:30

1. Adım: Başvuru
a- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip,
b- 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununa göre kurulmuş bir meslek odasına kayıtlı,
c- İş veya ikamet adresi ESKKK çalışma bölgesi içerisinde yer alan,
d- Aynı zamanda başka bir ESKKK’nın ortağı olmayan,
e- Başvurduğu kooperatifin personeli olmayan,
f- Vergi mükellefiyeti bulunan,
gerçek kişi esnaf ve sanatkârlar, faiz indirimli kredilerden faydalanmak üzere gerekli evraklarla birlikte ESKKK’ya başvurur.

2. Adım: ESKKK İncelemesi
ESKKK başvurucunun ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadığı, mali sicilinin durumu, gerçekten aktif bir işletmesinin bulunup bulunmadığı gibi hususları araştırarak başvurucuya kefalet sağlanması noktasında herhangi bir sorun bulunmaması halinde dosyayı ilgili Halk Bankası Şubesi’ne iletir.

3. Adım: Banka İncelemesi
İlgili Halk Bankası Şubesi kredi başvuru dosyasını hakkında bir istihbarat çalışması yapar. Bu çalışmada kişinin mali sicili, kredibilitesi, iş hacmi, geri ödeme gücü, gösterdiği rehin ve ipoteklerin değeri ile kefillerinin mali güçleri incelenerek, kişiye kredi kullandırılıp kullandırılamayacağı ve kullandırılacaksa kredi tutarının ne kadar olacağı belirlenir.

4. Adım Kredinin Kullanılması
Banka istihbaratının da olumlu sonuçlanması halinde sözleşme işlemlerinin tamamlanmasının ardından kredi tutarı başvurucunun hesabına yatırılır.

Kredi Türleri, Vadeleri, Faizleri ve Limitleri
Faiz indirimli krediler, yatırım ve işletme kredileri olarak ikiye ayrılmaktadır. Yatırım kredilerinde vade aylık veya 3 aylık, işletme kredilerinde aylık, 3 aylık veya 6 aylık vadelerde kullanılabilmekte olup faiz oranı %19’dur. Kredinin türüne göre bu oranın yarısı yahut tamamı kamu kaynaklarından sübvanse edilmektedir.

Yatırım kredilerinin şahıs üst limiti 1.000.000 TL’dir ve taşıt alımlarında 84 aya, iş yeri alımlarında 120 aya kadar vade ile kullandırılmaktadır. Kamu sübvansiyonu ile bu kredilere yansıyan faiz oranı % 9,5 olmaktadır.

İşletme kredilerinde şahıs üst limiti kişinin ortağı olduğu ESKKK’nın risk grubuna bağlı olarak 150.000, 180.000, 210.000 yahut 275.000 TL olarak değişiklik göstermektedir. Bu krediler 60 aya kadar vade ile kullandırılmaktadır. İşletme kredilerinde faiz indirim oranı kredi türüne göre değişkenlik göstermekte olup, usta girişimci, genç girişimci ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden girişimcilere yönelik işletme kredilerine % 0, diğer işletme kredilerine % 9,5 faiz yansıtılmaktadır.

YORUMLAR

• 0 Yorum