23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

EGEMENLİĞİN İLAN EDİLDİĞİ TARİH

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

EGEMENLİĞİN İLAN EDİLDİĞİ TARİH

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun
22 Nisan 2022 - 13:01

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarih. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün. Fakat bu bayramın oluşumuyla ilgili bazı yanlış bilgiler mevcut. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı var. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmış.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk defa ne zaman kutlandı
 

 

Bayramla ilgili bilinen yanlışlar


23 Nisan, 1921'de çıkarılan 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye'nin ilk ulusal bayramı olmuştur. İlk kez ortaya çıkan bu bayramda ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi. Zaten daha o yıllarda Osmanlı saltanatı hala kanunen hüküm sürmekteydi. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım, Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki yıllarda, TBMM'nin açılış tarihi olan 23 Nisan "Milli Hakimiyet Bayramı" olarak kutlamış ve bu durum 1 Kasım'ın uzun vadede bayram olarak unutulmasına neden olmuştur. 1935'te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanun değiştirilmiş ve '23 Nisan Millî Bayramı'nın adı 'Millî Hakimiyet Bayramı' haline getirilmiş, böylece 1 Kasım Hakimiyet-i Millîye Bayramı ile 23 Nisan Millî Bayramı birleştirilmiş.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk defa ne zaman kutlandı
 

23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü 'Çocuk Bayramı' olarak duyurmasıyla başlamış. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bugün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bugünü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bugün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır. Bu tarihten itibaren bu üç kavram, aynı gün üzerinde birleşecek ve çocuk bayramı olma konusunda bir kanunla belirlenmişlik olmaksızın kutlanmaya başlanacaktır. Cemiyeti buna iten neden ise cemiyetin yetim çocukları için gelir kaydetme anlayışıdır. Böylece çocuk bayramı ortaya çıkmıştır. Çocuk bayramı adı daha resmiyet kazanmamış olsa da, bundan sonra 23 Nisan 'Millî Hâkimiyet Bayramı'nın yanı sıra 'Çocuk Bayramı' olarak da kutlanacaktı. Cemiyetin yaptığı tek şey resmiyet kazandırmaktı. Zaten Atatürk bu günü çocuklara armağan etmişti.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk defa ne zaman kutlandı
 

Atatürk'ün gözünde çocuklar...

Çünkü büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etti. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir. Bu sebepledir ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk koskaca bir milletin kurtuluş günü olan, egemenliğini aldığı bu kutlu günü çocuklara armağan etmiştir. Ne de güzel etmiş.

 Egemenliğimizi, bugünleri, ve bu güzel günü çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyor, bütün Cumhuriyet çocuklarının ve büyüseler de içinde o çocuğu yaşatan herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum