30619 Sayılı Yönetmelik ve Meslek Odaları Hk.

30619 Sayılı Yönetmelik ve Meslek Odaları Hk.

30619 Sayılı Yönetmelik ve Meslek Odaları Hk.
14 Ekim 2020 - 14:19

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NA
                                                               ANKARA
                                                                                                                  
          İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odamız, 02.12.1988 yılında İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Derneği olarak Beyoğlu'nda kurulmuş, 09.05.1991 tarihli 507 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu gereğince dernek Unvanından Oda unvanına geçmiştir. 07.06.2005 Tarihinde kabul edilen Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları 5362 Kanunun yürürlüğe girmesiyle,
 
          5362/MADDE 76. — 17.07.1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Diğer kanunlarda, 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununa yapılmış olan atıflar bu Kanuna yapılmış sayılır.
 
          GEÇİCİ MADDE 1. — Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş bulunan oda, birlik, federasyon ve Konfederasyonun tüzel kişilikleri bu Kanunda öngörülen şartları yerine getirmeleri kaydıyla devam eder.
 
          İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 173. Devlet, Esnaf ve Sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır. Amir hükmü gereği, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları 5362 Sayılı kanunla varlığını devam ettirmektedir.
 
          Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları 5362 Sayılı kanunun odalara vermiş olduğu görevlendirmede bizlerin ve buna bağlı olarak kurumların uyması gereken konular açıkça ifade edilmiştir.
 
          Kanun No. 5362
          Kabul Tarihi : 7.6.2005
 
BİRİNCİ KISIM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
          Amaç
 
          MADDE 1. — Bu Kanunun amacı; esnaf ve sanatkârlar ile bunların yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumak ve bu maksatla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar odaları ile bu odaların üst kuruluşu olan birlik, federasyon ve Konfederasyonun çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektir.
         
          Kapsam
 
          MADDE 2. — Bu Kanun, esnaf ve sanatkârlar ile bunların yanlarında çalışanlar ve esnaf ve sanatkârlar tarafından kurulan esnaf ve sanatkârlar odaları ile bu odaların üst kuruluşları olan birlik, federasyon ve Konfederasyon hakkında uygulanır.
 
 
          Tanımlar
 
          MADDE 3. — Bu Kanunun uygulanmasında;
          a) Esnaf ve sanatkâr: İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseleri,
          b) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
          c) Genel Müdürlük: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğünü,
          d) Oda: Esnaf ve sanatkârların kuracakları ihtisas ve karma esnaf ve sanatkârlar odalarını,
          e) İhtisas odası: Aynı meslekte faaliyette bulunan esnaf ve sanatkârların bir araya gelerek il merkezlerinde veya ilçelerde kurmuş oldukları esnaf ve sanatkârlar odalarını,
          f) Karma oda: İhtisas odası kurabilecek sayıya ulaşamayan değişik mesleklerdeki esnaf ve sanatkârların bir araya gelerek kuracakları odaları,
          g) Şube: Birlik tarafından oda kurulamayan ilçelerde açılacak ve buradaki esnaf ve sanatkârların işlemlerini yürütecek hizmet birimlerini,
          h) İrtibat bürosu: İhtisas odalarının ve ilçelerdeki karma odaların çalışma bölgeleri içerisinde açacakları büroları,
          ı) Birlik: Aynı ilde kurulan esnaf ve sanatkârlar odalarının, aralarındaki dayanışmayı temin etmek ve bu odaların il genelinde işbirliği ve ahenk içerisinde çalışmalarını ve gelişmelerini sağlamak ve o ilin esnaf ve sanatkârlarını temsil etmek amacıyla il merkezlerinde kuracakları esnaf ve sanatkârlar odaları birliklerini,
          j) Federasyon: Aynı meslek dalında kurulan esnaf ve sanatkârlar odalarının, üyelerinin meslekî yönden ihtiyaçlarını karşılamak, çalışmalarını ve gelişmelerini ülke genelinde işbirliği ve ahenk içerisinde yapabilmelerini sağlamak amacıyla, kuracakları esnaf ve sanatkârlar federasyonlarını,
          k) Konfederasyon: Esnaf ve sanatkârlar odaları, birlikleri ve federasyonları arasında birliği temin, gelişme ve ilerlemeyi sağlamak ve genel olarak esnaf ve sanatkârların çalışmalarını meslekî yönden ve kamu yararına uygun olacak şekilde düzenlemek ve bu hususta gerekli görülecek her türlü tedbiri almak ve teşebbüste bulunmak, meslekî eğitimlerini geliştirmek, esnaf ve sanatkârları yurt çapında ve uluslararası düzeyde temsil etmek, sorunlarının çözümü için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmak, ulusal ekonomideki gelişmelere paralel olarak lüzumlu görülecek meslekî tedbirleri almak ve Bakanlık tarafından esnaf ve sanatkârlarla ilgili verilecek görevleri yapmak üzere kurulan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunu,
          l) Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları: Oda, birlik, federasyon ve Konfederasyonu,
          m) Sicil: Bulunduğu il idari sınırları içerisinde çalışmak üzere birlik bünyesinde ayrı bir birim olarak kurulan Esnaf ve Sanatkâr Sicili Müdürlüğünü,
          n) Sicil Gazetesi: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesini,
          o) Asgari ücret: Onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan brüt asgari ücreti,
          p) Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanı: Esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının işlemlerinin ve verilecek hizmetlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistemi, İfade eder.
 
İKİNCİ KISIM
Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları
BİRİNCİ BÖLÜM
Esnaf ve Sanatkârlar Odası
 
          Odaların kuruluşu
 
          MADDE 4. — Odalar, oda kurulmak istenen yerde çalışmakta olan sanat, hizmet ve meslek sahipleri ile esnaftan en az beş yüz kişinin isteği ve Bakanlık izni ile kurulur. Oda unvanında esnaf, sanatkâr veya esnaf ve sanatkâr ibaresi yer alır.
 
          Odaların çalışma bölgesi
 
          MADDE 5. — Odaların çalışma bölgesi, bulundukları ilçenin idari sınırlarıdır.
          Birden fazla ilçe bulunan büyükşehir il merkezlerinde kurulan odaların çalışma bölgesi büyükşehire dahil ilçelerin idari sınırlarıdır.
          Aynı çalışma bölgesinde, faaliyet konusu aynı olan birden fazla oda kurulamaz.
          Çalışma bölgesi odaların faaliyet sınırlarını belirler, esnaf ve sanatkârların meslekî faaliyetleri çalışma bölgesi ile sınırlandırılamaz.
          Odalar, her türlü sorumluluk kendilerine ait olmak kaydıyla çalışma bölgesi içinde birlikten izin alarak irtibat bürosu açabilirler.
 
          Odaya kayıt
 
          MADDE 6. — Esnaf ve sanatkârların sicile kayıtları yapılmadıkça, hiçbir şekilde odaya kaydı yapılamaz. Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından; elektronik ortamda, iş yerlerinin bulunduğu yerdeki, iş yerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya kayıt için gönderilir. İlgili oda yönetim kurulu, bu kişilerle ilgili üyelik kararlarını ilk toplantısında alır.
 
          Oda yönetim kurulunun görev ve yetkileri Başlığında 11. Madde,
          f) Oda üyelerinin çalışma konularına giren hususlarda haklarını korumak için resmî ve özel kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak, üyelerinin meslekî menfaatlerini ilgilendiren konularda, adli ve idari yargı mercileri önünde oda başkanı marifetiyle odayı temsil etmek.
          ı) Resmî ve özel merciler tarafından istenecek temsilciyi atamak ve görevlendirmek.
          Resmî ve özel kuruluşlarla ilişkiler
          Madde 13. Resmî ve özel kuruluşlarca, tacir ve sanayiciden meslekî faaliyetleri ile ilgili olarak istenilen ve 18.05.2004 tarihli ve 5174 sayılı Kanunun 26.ncı maddesinde öngörülen belgeler, esnaf ve sanatkârlar için mensup oldukları oda tarafından düzenlenir ve verilir.
          Resmî makamlarca, esnaf ve sanatkârların meslekî faaliyetlerini ilgilendiren hususlarda alınacak kararlarda, ilgili odanın mütalaasından faydalanılır ve kurulacak komisyonlara oda temsilcisinin katılması zorunludur.
          Belediyeler; ruhsat verebilmek için iş yeri açmak veya meslekî faaliyette bulunmak isteyen esnaf ve sanatkârlardan sicil tasdiknamesi ile üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.
          Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, kamu iktisadi teşebbüsleri, esnaf ve sanatkâr kredi ve kefalet kooperatifleri ve bankalar oda üyeleri ile ilgili ruhsat, ihale ve kredi işlemlerinde üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu,
Mutabakat Komiteleri
 
          Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu
 
          MADDE 63. — Esnaf ve sanatkâr meslek kollarını belirlemek ve yıllık gayri safi gelirleri ve bölgelerin özelliklerine göre esnaf ve sanatkârlar ile tacir ve sanayicinin ayrımını yapmak, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1463 üncü maddesinde Bakanlar Kurulunca çıkarılması öngörülen karar taslağını hazırlayarak Bakanlığa sunmak üzere; Bakanlık Müsteşarı veya ilgili müsteşar yardımcısının başkanlığında, Bakanlık, Maliye, Millî Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının ilgili genel müdürleri ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bir temsilcisi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen katılan bir temsilci ve Konfederasyonu temsilen katılan bir temsilciden oluşan Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. Kurulun sekretarya hizmetleri Genel Müdürlük tarafından yürütülür.
 
          Mutabakat komiteleri
 
          MADDE 64. — Bu Kanuna tabi odalar arasında veya bu odalar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalar arasında üye kayıt zorunluluğu bakımından çıkacak anlaşmazlıkları çözümlemek üzere il ve ilçelerde mutabakat komiteleri kurulur. Bu komiteler anlaşmazlıkları, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunun belirleyeceği esaslar dahilinde çözüme kavuştururlar.
 
          Mutabakat komiteleri;
 
          a) Bu Kanuna tabi odalar arasında üye kayıt zorunluluğu bakımından çıkacak anlaşmazlıkları çözümlemek üzere, İl ve ilçelerde mülkî amirin başkanlığında ilgili odaların ve birliğin birer temsilcisinden oluşur, oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki sayılır.
          b) Bu Kanuna tabi odalar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalar arasında üye kayıt zorunluluğu bakımından çıkacak anlaşmazlıkları çözümlemek üzere, il ve ilçelerde mülki amirin başkanlığında illerde birlik, ilçelerde ilgili oda ile ticaret veya ticaret ve sanayi odalarının birer temsilcisinden oluşur.
          Komite kararlarına karşı ilgililer tarafından on gün içinde yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz edilebilir. Mahkemenin kararı kesindir. Kesinleşen mahkeme kararı üzerine ilgili sicil müdürlükleri kayıtlarında gerekli işlemi yapmak zorundadırlar.
 
BEŞİNCİ KISIM
Eğitim
 
          Eğitimin kapsamı, pratik meslek eğitimi ve denetimi
 
          MADDE 71. — Bu Kanunun meslekî eğitime ilişkin hükümleri ile 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun esnaf ve sanatkâr kesimindeki pratik meslek eğitimini düzenleyen hükümleri Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı ve Konfederasyonun işbirliği ile bütünlük içinde yürütülür. Esnaf ve sanatkârların meslekî eğitimleri, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları ile Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa planlanır, yürütülür, değerlendirilir ve denetlenir.
 
          Eğitimin organizasyonu
 
          MADDE 72. — Bu Kanunda ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirlenen amaçlar doğrultusunda esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışan çırak ve kalfaların, pratik meslek eğitimini gerçekleştirmek, her kademedeki esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının asli görevidir.
          Esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışan çırak ve kalfaların, meslekî eğitimlerini organize etmek için esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının bünyesinde birer meslekî eğitim danışmanlığı birimi kurulur.
          Meslek Eğitimi Fonu
 
          MADDE 73. — Esnaf ve sanatkârların her türlü meslek eğitimi faaliyetini gerçekleştirmek ve desteklemek amacıyla Konfederasyon bünyesinde Meslek Eğitimi Fonu kurulur.
          Fonun kaynakları;
          a) Konfederasyon bütçesine her yıl bu amaçla konacak ödenekler,
          b) Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının eğitim bütçelerinden ödeyecekleri paylar,
          c) Yapılacak bağışlar ve diğer gelirlerden,
              Oluşur.
          Fonda toplanan kaynak, sadece esnaf ve sanatkâr kesimine yönelik yapılacak meslekî eğitim ile bu eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kullanılır.
 
          Meslek eğitiminin finansmanı
 
          MADDE 74. — Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları bu Kanunda belirtilen meslek eğitimine ilişkin görevleri yerine getirmek için, katılma paylarının hesaplanmasında kullanılan yöntem esas alınarak, yıllık gayri safi gelirlerinin % 5'ini ayırmak suretiyle eğitim bütçesi yapmak zorundadırlar.
          Odalar ayırdıkları bu payın beşte birini birliğe, beşte birini varsa federasyona, beşte birini Konfederasyon bünyesindeki Meslek Eğitimi Fonuna, hesap yılını takip eden mart ayı sonuna kadar öderler. Geri kalan miktarı da kendileri meslekî eğitim için kullanırlar. Birlik ve federasyonlar ayırdıkları bu payın beşte birini Konfederasyon bünyesindeki Meslek Eğitimi Fonuna öderler, geri kalan miktarı da kendileri meslekî eğitim için kullanırlar. Konfederasyon ise ayırdığı payın tamamını Fona aktarır.
 
          Yukarıda Meslek Odalarının görev alanlarını belirleyen 5362 sayılı kanundan konuyla ilgili özet birkaç madde örnek olarak sunulmuştur.
          İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ülkemizde kurulmuş tek Sanatçılar meslek ihtisas odasıdır. Yetki alanı İstanbul İl merkezli, İstanbul İl sınırları içinde büyükşehir ve 39 ilçedir.
          İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İSPESO), İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği‘ne (İSTESOB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)' e bağlıdır. 
          Anayasa Madde 64- Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.
          2020/68 Sayı 07.05.2020 Tarih Kültür Bakanlığı 30619 sayılı yönetmelik hk. Üst birliğimiz, İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI’mıza ilettiğimiz yazı, 11.05.2020 - 1542 sayı ile TİCARET BAKANLIĞINA –Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.
 
          TİCARET BAKANLIĞIMIZ ilgili yazımızı incelemiş, 96884937 – 421.06 sayı ile Yönetmelik hakkında KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'mıza konuyla ilgili görüşlerini, odamıza bağlı nace kodlarını bildiren bilgilendirme yazısını 22.05.2020 tarihinde göndermiş, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının bilgilendirilmesi hususunu belirtmişlerdir.
          Aradan geçen süre içinde tarafımıza herhangi bir bilgilendirme olmadığı gibi yönetmelikte yapılan değişiklikte Tiyatrolarını proje destek başvurularında Tacir olma (Ticaret Odası) Faaliyet belgesi istenmesi korunmuştur.
          Bu belgede ısrar edilmesi durumunda ESNAF VE SANATKÂRLAR, SANATÇILARIMIZ ANAYASA 173 VE 64. MADDELERİN DEVLETİN KORUYUCU ŞEMSİYESİNİN DIŞINA ÇIKACAKTIR. Bu durum sanatçılarımızda var olan sıkıntılarının onarılmaz bir noktaya götürecektir. Konunun acil değerlendirilmesi sonuca bağlanması önem arz etmektedir.
          Mesleklerin yaşayabilmeleri, bir sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için meslek birliğinin sağlanması meslek tanımlarının eksiksiz yapılması ve standartlarının belirlenmesi ile mümkündür. Şu an odamıza bağlı mesleklerin tanımı işleyişi ve standartları çalışmalarında oldukça yol kat ettik en kısa sürede ilgili kurumlar ile paylaşılacaktır.
          30619 sayılı yönetmelik sanatçılarımızı tacir ve sanayicilerin bulunduğu Ticaret Odasına kayıt olma zorunluğu getiriyor ki bu ilgili kanunlarla çelişmektedir.
          Bakanlığınız, sanatsal projeler ile ilgili şartnamelere İstanbul ili için, İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası belgesi istenmesi, ekte gönderilen, yazı ve belgelerin incelenerek karara bağlanması, Kültür Bakanlığımızın sanatçılar ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında Odamızın bilgilendirilmesini arz ederiz.
 
Eki:
      1- 2020/68 sayı 07.05.2020 tarihli Kültür Bakanlığı, 30619 Sayılı Yönetmelik Hk. Üst Yazımız, Birliğimiz İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığımıza gönderilen yazı.
      2- Üst Birliğimizin 1542 sayı 11.05.2020 tarihli Ticaret Bakanlığına gönderdiği üst yazıyla gönderisi.
      3- Ticaret Bakanlığı'nın 22.05.2020 tarihli 96884937 – 421.06 sayı ile, Yönetmelik Hk. (değerlendirme ve nace kod) Üst Yazısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderilen yazı.
      4- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı – İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün 27.05.2010 tarihli B.14.0.İTG.0.14.00.01-354.07 sayı ile Esnaf-Tacir Ayrımı ve Ustalık Belgesi konulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine yazısı.
      5- İstanbul Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü'nün 02.10.2020 tarihli 96829079 sayılı Mutabakat Kararı Konulu Yazısı.
      6- 2020/113 sayı 11.08.2020 tarihli Sanatçı Esnafının Mağduriyeti Hk. Üst Yazımız.
      7- Üst Birliğimizin 2463 sayı 12.08.2020 tarihli Ticaret Bakanlı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği Üst Yazıyla gönderisi.
   
                                                                Saygılarımızla
 
                            Yasemin YERLİ                                             Terlan KAYA    
                             Genel Sekreter                                                   Başkan






YORUMLAR

  • 0 Yorum